سوله چیست و چه کاربردی دارد؟
سولهها یکی از پر کاربردترین سازههای فلزی هستند که در کارخانههای مختلف، مرغداری و دامداریها، فروشگاهها و انبارها، نمایشگاهها و آشیانه هواپیماها استفاده میشوند. این سازهها در ابعاد و طرحهای مختلف طراحی، تولید و اجرا میشوند و معمولاً یکی از به صرفهترین و امنترین سازههای ممکن برای ابعاد بزرگ هستند. علاوه بر سرعت ساخت و ایمنی سوله، معمولاً مقاومت محیطی در برابر زلزله و بارشهای شدید نیز این سازه را یکی از پر کاربردترین سازههای فلزی جهان کرده است. معمولاً سوله را با سیستم قاب خمشی فولادی میسازند و طرحهای مختلفی دارد. دهانه بزرگ و شکل سازه معمولاً ورود و خروج را نیز آسان میکند، به همین خاطر است که اکثر انبارها و کارخانهها یا آشیانه هواپیماها به شکل سوله ساخته میشود.
انواع سوله را میتوان به شکل تک دهانه، دو یا چند دهانه با ستون مشترک ۸ای، سوله دو دهانه، سوله قوسی و سوله چند ضلعی تقسیمبندی کرد. اجزای سوله را میتواند به چند بخش تقسیم کرد. تیرها و ستونها که به اصطلاح رفتر مینامند، وال پست که در ابتدا و انتهای سوله برای کاهش بادگیر قرار دارد. ، تکیه گاه جانبی برای انتقال نیروی قاب که استرات نامیده میشود، لاپه دیواری و سقفی که به صورت مقطع محوری استفاده میشود، سینه بند که به شکل ورقهای فلزی برای محار فشار به لاپه استفاده میشود و پوشش سقفی که انواع مختلفی را شامل میشود. معمولاً پوشش سولهها به شکل ساندویچ پنل با فوم عایق پلی استایرن، پنل ساخته شد با ورق گالوانیزه و پشم و شیشه و پنل ساخته شده با ورق آلومینومی و پشم و شیشه است.
همانطور که اشاره شد به چند دلیل سولهها اهمیت زیادی در صنعت دارد. اولین و مهمترین دلیل آن مقاومت زیاد این سازه هاست. دلیل بعدی میتواند صرفهجویی در زمان، وزن و مساحت مصلاح سازه باشد، همچنین تعمیر و نگه داری سوله بسیار آسانتر از سازههای دیگر معماری است. دیگر کاربرد و مزیت سوله دهانههای بزرگ و آسانی ورود و خروج ماشینهای سنگین، لیفتراکها، هواپیماها و دستگاههای تولیدی به سوله است. معمولاً سولهها دهانههای بلند و بزرگی دارند.
سوله چگونه ساخته میشود؟
ابتدا نسبت به کاربری، محل نصب و اجرا، شرایط محیطی و فونداسیون و میزان بودجه سازه طراحی میشود. مواد اولیه و آلیاژهای استفاده شده در سازه فلزی سوله میتواند متفاوت باشد. سپس نسبت به ابعاد پروژه نوع اتصالات، ستونها و نحوه مقاومت سوله محاسبه و طراحی میشود. پس از اینکه مراحل طراحی تمام شد مواد اولیه سازه فلزی سوله با آلیاژ مناسب و وزن معیار تولید میشود. شرکت کاوشکام آسیا با سالها تجربه در امر تولید، اجرا و طراحی سازههای فلزی از بهترین و مرغوبترین مواد اولیه با دقت ترکیب و طراحی فراوان استفاده میکند. در نظر داشته باشید در ساخت انواع سازههای فلزی آلیاژ استفاده شده در این فلزات و مواد اولیه مرغوب با طراحی دقیق بسیار اهمیت دارد. پس از تولید سازهها و مواد اولیه عایق کاری این تولیدات انجام میپذیرد. به علت سطح وسیع ارتباط سوله با محیط، بارش و هوای مرطوب اطراف سوله میتواند باعث زنگ زدگی و تخریب سازه شود. به همین علت است که عایق کاری و رنگ کاری سازهها برای مقاومت در برابر زنگ زدگی نیز بسیار مهم است. در عایق کاری نیز مرغوب بودن مواد استفاده شده اهمیت زیادی دارد، زیرا ضرب خوردگی و آسیب به عایقها میتواند در کوتاه یا بلند مدت باعث زنگ زدگی سازه فلزی شود.
پس از تولبد مواد اولیه و طراحی و انتخاب اتصالات به مرحله اجرایی سوله میرسیم. معمولاً نسبت به فضای اجرایی، وزن، هزینه انتقال، ماشین آلات و نوع اجرا و زمان میتواند اجرای سازه و نصب آن متفاوت باشد. قبل از اینکه سوله نصب گردد معمولاً متخصصین کاوشکام محیط و فونداسیون را به دقت بررسی و محاسبه میکنند. گاهی برای نصب حتی سازههای سبک نیاز است که پیریزی و فونداسیون مناسبی جهت مقاومت بهتر سازه انجام پذیرد. پس از انتخاب مکان و شرایط مناسب، سازه به محل نصب منتقل میشود و مجریان طرح کاوشکام با نهایت دقت و سرعت به اتصال و اجرای سازه آهنی و احداث سوله میپردازند. یکی دیگر از مراحل اجرای پروژه سوله کفسازی مناسب سسوله است. معمولاً کف سولهها با بتن، کف پوش اپوکسی، کف پوش پولی یورتان یا بتن مالهای پروانهای کفسازی میشود.
دیگر کاربری سولهها کدام است؟
با اینکه سولهها در گذشته بیشتر مصارف صنعتی و حمل و نقل داشتهاند اما امروزه مصارف دیگری نیز به خود گرفتهاند. یکی از پر کاربردترین استفاده از سولهها مخصوصاً در ایران سالنهای ورزشی است. سالنهای ورزشی رو بسته، معمولاً به علت هزینه و زمان زیاد برای طرحهای عمرانی از سازههای فلزی استفاده میکنند. جدا از اینکه مقاومت، زمان و هزینه مناسبی برای صاحبان این سالنهای ورزشی در بر دارد، ارتفاع و زیبایی سازهها با امکان رنگبندی و طراحی متفاوت نیز این سازهها را یکی از محبوبترین انتخابها برای سالنهای ورزشی کرده است. از دیگر کاربردهای امروزی سولهها میتوان به سیرکها، آمفی تئاترها، سالنهای کنسرت، سالن تئاتر و نمایشگاهها اشاره کرد. به همان دلایلی که گفته شد این سازههای آهنی میتواند انتخاب مناسب و سریعی برای مجموعههای هنری، فرهنگی، تجاری و اقتصادی باشد. نسبت به کاربری و مورد استفاده این سولهها مهندسان کاوشکام میتوانند طراحیهای کاربردی و مختلفی را ارائه دهند. در طراحی سولهها با کاربری غیر صنعتی، معمولاً زیبایی بنا اهمیت زیادی دارد. جدا از زیبایی سازه، رنگبندی و پوشش بیرونی این نوع از سولهها نیز میتواند متفاوت باشد.
میتوان با توجه به موارد بالا نتیجه گرفت که سازه فلزی سوله انتخاب مناسب و مرقوم به صرفهای نسبت به هزینه و زمان مخصوصاً برای شرکتهای صنعتی است. امروزه در ایران شاهد رشد فزاینده طراحی و احداث سوله مخصوصاً در شهرکهای صنعتی هستیم. شرکت کاوشکام با بهره بردن از کادری جوان و مجرب تمامی سولههای صنعتی را با دقتی بالا و در سریعترین زمان ممکن طراحی و اجرا میکند.